//Osobnost se tijekom života mijenja više nego što mislimo

Osobnost se tijekom života mijenja više nego što mislimo

Ako ste uvjereni da se niste mnogo promijenili od tinejdžerskih dana, nova ispitivanja o osobnosti to opovrgavaju. U studiji započetoj davne 1950. godine, najduljoj ikad provedenoj u ispitivanju osobnosti, otkriveno je kako se kompletna osobnost za životnog vijeka može promijeniti.

Na početku studije sudjelovalo je 1200 učenika u dobi od 14 godina, a pitanja su se odnosila na samopouzdanje, savjesnost, upornost, originalnost, želju za uspjehom i stabilnost raspoloženja.

Više od 60 godina kasnije, 167 ispitanika, u prosjeku starih 77 godina podvrgnuti su novom testu osobnosti koji se odnosio na istih šest karakteristika o kojima su se očitovali kao 14-godišnjaci.

Rezultati objavljeni krajem godine pokazali su da je preklapanja vrlo malo. Što je dulji interval između dvaju ispitivanja bio, to je veza bila slabija.

‘Osobnost se tijekom života postepeno mijenja, no u starijoj dobi može se drastično razlikovati od osobnosti u djetinjstvu’ – stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Psychology and Aging.

Izvor: //lider.media

2017-02-27T15:51:30+00:00 February 27th, 2017|Vijesti|